Wielkanocne obrazki.

Temat: Ciasta
Placek serowo-dyniowy by Bajaderka
Spod:
2 szklanki okruszkow z ciasteczek imbirowych (okolo 250g ciasteczek)
1 lyzeczka cynamonu
1/4 kostki rozpuszczonego masla

Masa serowa:
225g bialego sera
1 puszka (400g) skondensowanego slodzonego mleka
2 jajka
450g puree z dyni
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki startej galki muszkatalowej
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich (niekoniecznie)

sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do temperatury 165ºC. Ciasteczka pokruszyc w malakserze, wsypac do miski i dodac do nich cynamon i rozpuszczone maslo. Dobrze wymieszac i ta mieszanka wylepic dno i 1 1/2cm wysokosci scianek tortownicy o srednicy 25cm. Podpiec przez 8 minut, wyjac z piekarnika i przestudzic.
W czasie kiedy spod sie piecze przygotowac mase serowa. Ser rozetrzec mikserem, dodawac stopniowo mleko, dobrze wymieszac. Dodac jajka, po jednym, puree z dyni i przyprawy. Zwiekszyc temperature piekarnika do 180ºC. Mase wylac na podpieczony spod, posypac posiekanymi orzechami i piec okolo 50 minut, az sernik ladnie sie zetnie. Dobrze wystudzic, przechowywac w lodowce.
Źródło: montignac.com.pl/forum/viewtopic.php?t=469



Temat: Mój problem
Ok, ułożyłem sobie dietę i wybrałem współczynniki makroelementów. Być może ta dieta nie będzie profesionalna, ale mam nadzieję że nie najgorsza.
Białko - 2g ( 400g B )
Węglowodany - 3,5g ( 700g W )
Tłuszcze - 1g ( 450g T )
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne : 1550 kcal

! DIETA !

Sniadanie - 7.00
- 2 kanapki ( chleb, masło roślinne, szynka, ogórek )
- 100g płatków kukurydzianych + 300ml mleka
II Sniadanie 10.30 :
- 2 kanapki ( takie jak w 1-ym śniadaniu ) + jabłko
III Posiłek - 13.30 :
- Drożdżówka + napój jabłkowy
Obiad - 15.30 :
- Tu nie mam dokładnie sprecyzowanego dania
( Po prostu to co mama zrobi ) zazwyczaj zupa + 2 danie
V Posiłek - 19.00 :
- 100g ryżu + jogurt owocowy + 100g sera białego półtłustego + ok. 50g rodzynek ( Wymieszać
- 50g orzechów włoskich
Kolacja - 21.30 ;
- ( Tutaj mam zamiar zmieniać jadło )
1. Twaróg
2. Jajecznica
3. Makrela
4. Tuńczyk z ryżem
- (+ 2 szklanki kefiru )
W między czasie woda mineralna do 3L + rano 1 tabletka Centrum i Asmag ( Magnez )
Licząc B,W,T z tej diety wyszło mi około :
Białka ~ 200g
Węglowodany ~ 400g
Tłuszcze ~ 220g
To jest wszystko tak w przybliżeniu bo niemogłem określić obiadu
Odpiszcie !
Źródło: forumkulturystyczne.eu/showthread.php?t=706


Temat: Przepisy dla początkujących karmiących mam ????
makaron z jabłkami i orzechami
  400g rurek
600 g jabłek lub sloik musu
1/2 cukru
150g orzechów włoskich (ale nie wiem czy wolno)
wanilia
2-3 jajka
łyżka masła
szklanka jogurtu naturalnego

obrane jabłka poszatkować, posypac połową cukru i dusić, az powstanie marmolada
Żaroodporne naczynie dokładnie wysmarować masłem, Układac warstwami ugotowany makaron i maromlade lub mus
do jogurtu dodać cukier, wanilię, jajka i połowę posiekanych orzechów. zapiekanke polać sosem, posypać orzechami i zapiekać około 30 minut w 180stopniach. Podawać na ciepło lub zimno

Pozdrawiamy,

Magda, Rafał i Albercik (7.09.03)
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=102636


Temat: Torty
Tort Orzechowy
  1 załącznik(i/ów) Może ktoś się skusi na zrobienie :)

TORT ORZECHOWY

Ciasto:
300g zmielonych orzechów włoskich
10 jaj
10 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2; szklanki tartej bułki
Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie łyżką dodawać żółtka.
Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do pieczenia,
3 łyżki mąki, 1/2; szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C.

MASA:
400g zmielonych orzechów włoskich
400ml mleka
300g cukru
2 kostki masła
50ml spirytusu
Mleko zagotować z cukrem. Gotować aż zgęstnieje (straci połowę objętości) ok. 5-10 min. Do mleka dodawać orzechy, mieszając przez 5 minut aby się nie przypaliły. Ostudzić. Utrzeć masło (samo na pianę). Dodać masę orzechową, spirytus.
Przełożyć tort.
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80290


Temat: fajna dieta???
Dzień pierwszy
Posiłek pierwszy
Skład; płatki owsiane 70g (niepełna szklanka) na 400g mleka (dwie szklanki) + 20g rodzynek. dwa jajka na miękko szczypta soli dwie kanapki z pieczywem razowym posmarowane masłem, zielona sałata , pomidor.
Posiłek drugi i trzeci
Skład; sałatka, pokrojone na drobne kawałki mięso z piersi kurczaka gotowane 200g, ryż torebka 100g dobrego gatunku rodzynki 30g 4 plasterki ananasa z puszki, 10 g orzechów włoskich, dwie łyżki majonezu, szczypta soli, (do ryżu) szklanka soku marchewkowo-jabłkowego, duży banan.
Posiłek czwarty
Skład; filet z dorsza pieczony w folii, 500g ziemniaków surówka z marchwi selera i jabłka. kiwi na deser.
Posiłek piąty
Skład; kanapki z białego pieczywa ok. 5 kromek z masłem z białym półtłustym serem (200g kostka) dwie łyżki dżemu owocowego jabłko średnie.
Dzień drugi
Posiłek pierwszy
Skład; ryz brązowy 100g gotowany ze szczyptom soli do tego 100g pokruszonego sera białego pół tłustego 20g rodzynek dwie łyżki powideł śliwkowych lub jabłkowych wszystko polać jogurtem naturalnym 2%
Posiłek drugi i trzeci
Skład; pasta z makrelom wędzoną 100g oraz ser biały półtłusty 100g rozdrobnić i wymieszać ze szczyptom soli pieprzu posiekaną cebulą majonez 2 łyżki nałożyć na kanapki z pieczywa ciemnego do tego sałata banan sok marchewkowo jabłkowego.
Posiłek czwarty
Skład; spaghetti podsmażyć na patelni z 1 łyżką oleju z oliwek 15g mielona chuda wołowinę lub indyk dodać do tego sos do spaghetti lub koncentrat pomidorowy 50g ugotować makaron bezjajeczny z pszenicy durum 100g przyprawy sól pieprz, surówka jedno duże jabłko.
Posiłek piąty
Skład chleb żytni jasny 150g z masłem z szynka z kurczaka sałatka z pomidorów 200g kwaszony ogórek cebulka 20 g.
Źródło: e-gym.pl/showthread.php?t=21556


Temat: Pierniki
PIERNIK STAROPOLSKI

Składniki:

1 kg mąki
½ litra miodu
2 szklanki cukru
250g smalcu lub masla
½ szklanki zimnego mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
½ lyzeczki soli
4-5 lyzek przyprawy do piernika
1/2 szklanki posiekanych bakalii

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuscilam miód, smalec (maslo) i cukier i odstawilam do wystygniecia. Miksture przelalam do miski i zaczelam stopniowo dodawac mąkę, potem jajka, na koniec sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy.

Gdy powstalo jednolite ciasto przykrylam je akruszem papieru do pieczenia, przewiazalam kuchennym sznurkiem i zostawialm na 6 tygodni w chlodnym miejscu.

Po tym czasie ciasto rozwalkowalam (przez folie) dosyc grubo i wypelnilam nim kwadratowa blache (zalezalo mi tym razem, aby piernik byl grubszy niz zwykle) i pieklam w 180 stopniach przez ok. 1 1 /2 godziny (koniecznie trzeba sprawdzac patyczkiem).

Moja przyprawa do piernika
50g cynamonu
50g kardamomu
15g mielonych gozdzikow
15g imbiru szuszonego
10g ziela angielskiego
10g galki muszkatolowej
8g pieprzu
4g ziaren kolendry
1 lisc laurowy

Przyprawy ubijam w mozdzierzu tak dlugo, az odtrzymam gladki proszek (mozna uzyc mlynka do przypraw).

Masa sliwkowa do piernika

500g suszonych sliwek bez pestek
125ml rumu
2-3 lyzki miodu
2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzeczka mielonych gozdzikow
½ szklanki platkow migdalowych
3 lyzki siekanych pistacji

Sliwki sparzylam, osaczylam na sicie, wlozylam do miski i zalalam rumem. Przykrylam i zostawilam na kilka godzin. Wyjelam owoce z rumu i zmiksowalam je z miodem. Gotowa mase wymieszalam z migdalowymi platkami i pistacjami.

Masa orzechowa do piernika

400g zmielonych orzechow wloskich
250g miekkiego masla
200g cukru pudru
3 zoltka
1 lyzke ekstraktu z wanilii
1-2 lyzki rumu

Zoltka ubilam z cukrem w bain marie (masa ma zblednac i znacznie powiekszyc swoją objętość). Zostawilam do wystudzenia. Miekkie maslo utarlam mikserem i dodawalam do niego po lyzce masy jajecznej. Potem stopniowo wmieszalalm zmielone orzechy. Pod koniec dodalam wanilie i rum. Mase schlodzilam w lodowce.

Masa marcepanowa:

125g mielonych migdalow
50g drobnego cukru
50g cukru pudru
2 jajka
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka soku z pomaranczy
1 lyzka ekstraktu migdalowego

Jajka ubilam z cukrem w bain marie. Gyd masa znacznie zgestaniala i powiekszyla objetosc, zdjelam z ognia i zostawilam do wystudzenia. Dodalam zmielone migdaly, sok i ekstrakt migdalowy. Schlodzilam przed rozsmarowaniem.

Masy mozna wykorzystac rowniez do innych ciast. Goraco polecam!



link: http://palcelizac.blogspot.com/2008/12/o-ciastach-swiatecznych-poswiatecznie.html
Źródło: mojeulubioneprzepisy.jun.pl/viewtopic.php?t=406


Temat: Dieta do oceny (70kg na mase)
[FONT=Times New Roman]Moze tym razem lepiej? Wprowadzilem pare poprawek i nawet mam male braki w postaci 5-10g ale wydaje mi sie ze w przypadku diety to nie jest az tak zle :D[/FONT]
[FONT=Times New Roman]I posiłek 7:00[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Mleko 2% tłuszczu 250g b/t/w 7,5/5/10,75[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Musli 100g b/t/w 8/3/72[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Margaryna Roślinna 5g b/t/w 0/3/0[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Jabłko[/FONT]
[FONT=Times New Roman]B/T/W 15,5/11/82[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]II posiłek (szkoła) 10:25[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Chleb Graham 180g b/t/w 13,5/3/89[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Margaryna Roślinna 5g b/t/w 0/4/0[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Polędwica sopocka 40g b/t/w 8/3,5/0[/FONT]
[FONT=Times New Roman]sałata[/FONT]
[FONT=Times New Roman]B/T/W 22/10,5/89 [/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]III posiłek 14:30 [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Ryż biały 100g b/t/w 6,5/1/79 [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Piersi z kurczaka 160g b/t/w 45/2,5/0[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Marchewka[/FONT]
[FONT=Times New Roman]B/T/W 51,5/3/78[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]IV posiłek 16:00 przed treningiem[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Makaron 80g b/t/w 9/2/67[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Marchewka[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Tuńczyk w oleju 80g b/t/w 21/7/0[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Szklanka mleka 250ml b/t/w 7,5/5/10,75[/FONT]
[FONT=Times New Roman]B/T/W 27,5/14/77[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]18:00-19:00 trening[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Od razu po treningu 2 banany[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]V posiłek po treningu 19:30[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Ser Twarogowy półtłusty 140g b/t/w 26/6,5/5[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Śmietana 18% 27g b/t/w 0/5/0,5[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Marchewka[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Szklanka mleka 250ml b/t/w 7,5/5/10,75[/FONT]
[FONT=Times New Roman]B/T/W 33,5/11,5/16[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]VI posiłek 21:00[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Chleb Graham 90g b/t/w 7/1,5/44[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Serek wiejski 100g b/t/w 10/2/5[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Pomidor[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Orzechy włoskie 25g b/t/w 4/15/4,5[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Oliwa z oliwek 10ml b/t/w 0/10/0[/FONT]
[FONT=Times New Roman]B/T/W 21/18,5/53,5[/FONT]
[FONT=Times New Roman] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Zapotrzebowanie = 3600[/FONT]
[FONT=Times New Roman]B=2,5 175g [/FONT]
[FONT=Times New Roman]T=1,3 91g [/FONT]
[FONT=Times New Roman]W=5,7 400g [/FONT]

I JaK? :]
Źródło: e-gym.pl/showthread.php?t=15702


Temat: Ja też zaczynam. 110 kg na starcie.

  Witam dziewczyny,
może są tu jakieś chętne kobietki lub mężczyźni żeby wypróbowac mój program żywiniowy? Obiecuję wam, że będzie cie codzinnie najedzone do syta i będziecie chudły około 1 kg w tyg. na poczatku nawet około 2kg. program jest bardzo łatwy ma 5 podstawowych zasad jak:

1. 5 x DZIENNIE - 5 x OWOCE & WARZYWA
Porcje w ciągu dnia powinny zawierać minimum 400g warzyw i 300g owoców. To znaczy 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie. Im częściej tym lepiej. Jedna porcja pasuje do ręki np. jabłko albo 1 mała kalarepka. Albo jedna szklanka soku warzywnego albo owocowego samemu zrobionego.


2. WAPŃ dla zdrowych kości i zębów. Wapno zapobiega powstawaniu osteoporozy.
Dorosły człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi dziennie minimum 2 porcje (lepiej 3) produktów bogatych w wapń. Produkty mleczne są bogatym źródłem wapnia ale także dostarczają organizmowi białko, cynk, witaminę B2 i D.
Człowiek dorosły potrzebuje w ciągu dnia 1000mg wapnia i jest w stanie zaspokoić to 2 lepiej 3 porcjami wapnia. Najlepiej planować jadłospis zawsze z uwzględnieniem porcji wapnia. Wystarczy w ciągu dnia zjeść 1 plaster sera 30g a także wypić szklankę mleka i nasze porcje wapnia będą zaspokojone.

3. Tłuszcz. Wybierać tylko zdrowe dla organizmu tłuszcze. Dla organizmu człowieka najlepsze są tłuszcze pochodzenia roślinnego. Należy unikać tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcz jest niezastąpiony, chroni nasze organy wewnętrzne a także pomaga we wchłanianiu witamin A, D, E i K a także jest źródłem energii. Zdrowy tłuszcz można znaleźć np. oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju sojowym, oleju słonecznikowym, olej z orzecha włoskiego, margarynie roślinnej, ziarnkach słoneczniku, rybie tłustej np. łosoś, makrela, orzechach i awokado. Należy jeść dziennie minimum 2 porcje tłuszczu pochodzące z czystego ROSLINNEGO tłuszczu, jak np. olej, oliwa, margaryna, orzechy. Podstawowa zasada! BY SPALIĆ TŁUSZCZ NALEŻY GO DOSTARCZYĆ ORGANIZMOWI ALE W NIEWIELKICH ILOŚCIACH!


4.UROZMAICENIE!
codziennie powinny znajdować się na talerzu produkty z każdej grupy nie należy unikać produktów zwierzęcych. Codzienne posiłki powinny zawierać w sobie węglowodany (dodają energii, można jeść je do syta), białko ( wpływa na budowę mięśni, ciała, organów, skóry, włosów, można jeść je do syta) oraz tłuszcze. Nie należy ograniczać żadnej z wyżej wymienionych grup. Zależy przecież państwu na zdrowym odchudzaniu a nie popadnięciu w choroby. Podstawowa zasada: NIE NALEŻY SOBIE NIC ODMAWIAĆ, TYLKO ODPOWIEDNIO DOZOWAĆ ZJADANE PORCJE. Nasz organizm działa odwrotnie niż sobie to zakładamy. Jeśli jakiś czas będziemy sobie odmawiać np. czekolady to w późniejszym czasie zjemy więcej, niż byśmy ją porcjowali i codziennie zjedli jedną kosteczkę.
Należy także pamiętać, że nasze odchudzanie będzie miało większe efekty jeśli do swojego codziennego życia włączymy ruch. Sport wpływa korzystnie na nasz organizm i uwalnia hormony szczęścia, które znajdziemy np. w czekoladzie, nie posiada jednak zbędnych kalorii a wręcz przeciwnie pomoże nam je spalić. Każdy ruch się liczy, nie ważne czy rundka wokół bloku czy 30 min pływania. Najważniejsze, że się ruszamy. Najlepiej nie używać samochodu robiąc zakupy tylko pokonać daną trasę kilka razy a iść pieszo. Ruch wspomaga nasze odchudzanie, poza tym staje się naszym przyzwyczajeniem.

5. NAPOJE
Woda jest najbardziej potrzebnym naszemu organizmowi płynem. Woda zaspokaja pragnienie a także łagodzi uczucie głodu. Dziennie powinno się wypijać przynajmniej 1,5-2l napojów. W ich skład wchodzi woda a także kawa i herbata.
Dobry wybór: woda, niesłodzone ziołowe i owocowe herbaty a także soki owocowe)samemu zrobione) lub warzywne.
Zły wybór: lemoniady, napoje cola i tym podobne, alkohole.

Tak można zaspokoić w ciągu dnia zapasy w płyny: 1 filiżanki herbaty, 1 szklanki wody, 1 filiżanka kawy i 1 szklanka soku. W sumie 8 szklanek po 250ml daje 2 litry.

chętne?
zapraszam schudlam w ten sposób 43 kg w niecały rok:) i nie wróciły juz od ponad 6miesięcy.
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=5016